HTML

Cikkek

Dorothy segít

Szexológusként célom, hogy segítsek mindazoknak, akiknek párkapcsolati, szexuális problémái adódnak. Szociológusként és pedagógusként végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Szexuális nevelés a szakterületem. Kutatásaim, interjúzásaim, tanácsadásaim során érdekes tapasztalatokat szereztem, melyek birtokában szeretnék tanácsot adni mindazoknak, akiknek szükségük van rá.

Friss topikok

Linkblog

2011.06.15. 21:20 Dorothysegit

Miért nem értük azt se, amikor a másik "jót" akar?

Címkék: megértés kommunikácó szeretetnyelv

 

Miért nem értjük azt se, amikor a másik

 

 

"jót” akar?

 

Avagy mi az a “szeretetnyelv”?

 

 

Sokan a kommunikáció hiányát szokták okolni a másikban, mások úgy érzik: “a páromnak soha nem elég, bármit is teszek”. Arról azonban elfeledkezünk, hogy társunk sokszor nem úgy értelmezi a cselekedeteinket, mint ahogy mi szeretnénk. Pl. az egyik elhalmozza a másikat ajándékokkal, mégsem örül neki a feleség, mert azt fájlalja, hogy miért nem vásárolt be a férje.

A nők több időt szeretnének egymás meghallgatására, a férjek pedig sokszor úgy érzik, hogy bár békén hagynák őket.

Sajnos utolsó kétségbeesésükben a párok a saját szeretetnyelvükön kezdenek “dobálni” energiabefektetéseket, és akkor monják azt, hogy kész... vége, ezen a kapcsolaton már nem lehet segíteni... nos, pont ettől kéne megmenteni a párokat.

 

 

Forrás: http://www.themoviedb.org/movie/12090

 

Hogy mit is jelent ez a szeretetnyelv? Ezt szeretném leírni néhány mondatban a nagy tudású író nyomán, akinek a könyvében olvastam erről először. (Gary Chapman: Egymásra hangolva, Harmat Kiadó, 2011.) Mindenki rendelkezik egy szeretetnyelvvel, amit érdemes megismerni. A saját szeretetnyelvünkkel érdemes tisztába lenni, hogy meg tudjuk mondani mire vágyunk. A másik szeretetnyelvét pedig meg kell értenünk, hogy tudjuk, ő miként fejezi ki érzelmeit valamint azért, hogy ezen tudjuk őt boldoggá tenni.

 

1. szeretetnyelv: Elismerő szavak

Vannak, akik annak örülnek legjobban, ha társuk megdícséri őket, mert ez által tartják magukat fontosnak, szerethetőnek. Ha az ilyen partnernek sok bókot mondunk, akár az alakjával, a természetével, a szülői szerepével kapcsolatban, akkor feltöltődnek és kiegyensúlyozottak lesznek.

Pl: Nagyon csinos vagy ma. Büszke vagyok a munkádra. Te vagy a világon a legjobb apuka/ anyuka.

Miként tudjuk kifejleszteni magunkban a képességet, ha egyszer nem vagyunk dícsérgető típusok? Mondjuk ki magunkban azokat a dolgokat, amiket szeretünk a másikban, írjunk listát, és ne legyünk restek megragadni az alkalmat, amikor elkezdhetjük gyakorolni. Az ilyen partner előnye, hogy kevés anyagi ráfordítással megoldhatóvá teszi a konflistusforrásokat. Az elején nagyon nehéz belejönni, de aztán pikkpakk menni fog.

 

2. Szeretetnyelv: Minőségi idő

Sokan akkor érzik magukat elismertnek a kapcsolatban, ha közös időtöltéseik vannak. Ez inkább a nőkre jellemző. Szeretnek színházba járni, egy-egy pohár bor mellett beszélgetni, kettesben sétálgatni. Ez lehet anyagi befektetést igénylő dolog (de lássuk be, havonta egy mozi, színház a kapcsolat érdekében bele kell férjen a családi kasszába), és napi szinten pedig csak hallgatást és figyelmet igényel. Általában max. 17 másodpercet bír csendben maradni az ember, de lehet gyakorolni! Ilyenkor ne oktassuk ki a másikat, ne osszunk tanácsokat, csak ha erre kifejezetten kér a partnerünk.

 

3. szeretetnyelv: Ajándék

Sokszor ezt szokták legnehezebben értelmezni a felek. A férfi már megveszi az órákat, ékszereket, az autót, a feleség pedig úgy érzi, hogy őt ne vegyék meg. Fordított esetben a férfi pedig dühös, hogy az asszony minek költ ajándékokra, mikor épp spórolni kéne.

Pedig ezek az ajándékok pont arról szólnak, hogy a társunk fontos, hogy nem másra költjük, hanem neki szeretnénk örömet okozni.

Sokszor egy sms, egy szál rózsa, egy képeslap földön túli örömmel tölti el a párunkat, természetesen, aki ezen a nyelven beszél. A másik számára persze rejtély, hogy mi a jó égért ugrik a nyakunkba ilyen csekélységtől, de hát nem is az a lényeg, hogy átváltozzunk, hanem hogy a másikat boldoggá tegyük.

 

4. szeretetetnyelv: Szívességek

Vannak akik úgy fejezik ki szeretetüket, hogy rendet raknak, főznek, kimennek kocsival az asszonykáért, befizetik a számlákat, elviszik a gyereket oviba, suliba.

Nos ezek olyan dolgok, amire általában rávágják, hogy jaj, hát ez természetes, de vegyük észre, hogy ezek mind a társunk irántunk érzett szeretetét fejezi ki. Ha pedig a társunk ezen a nyelven ért, akkor pedig hiába adunk neki ajándékot, hiába dícsérjük meg, akkor sem fogja élvezni, mert körbenéz a lakásba és csak a kuplerájt látja.

 

5. szeretetetnyelv: Testi érintés

Ez magába foglaja az ölelést, csókot, masszírozást és a szexet. Van olyan férfi, akit nem érdekel a csillogó-villogó lakás, az isteni ebéd, mert ő akár a legnagyobb zsipvásár közepén is tudna szeretkezni és nem egy fáradt feleségre vágyik. A feleség persze dühös, hiszen úgy érzi, a férje el sem tudja képzelni mennyi munka volt a sok suvickolás.

A nők többsége egy csókra, egy ölelésre vágyik. Ha ez hiányzik, gyakran úgy érzik, hogy kész, vége a kapcsolatuknak, biztos megcsalja a másik. Érdemes az erre fogékony társunkat egy szájrapuszival üdvözölni, ami nem kerül sok ráfordításba, mégis megalapozza minden napunkat.

 

 

Vannak, akik sok nyelvet is magukénak érezhetnek. Természetesen mindenből kell egy kicsi, de biztos hogy van egy, maximum kettő, ami különösen jellemző ránk. Ez onnan ismerhető fel, hogy elgondolkozunk, hogy minek örülünk a legjobban, melyek a legemlékezetesebb pillanataink, mikor érezzük magunkat boldognak. Érdemes listát írni, feljegyzéseket készíteni, hogy mikor lettünk boldogok és azon a napon melyik szeretetnyelvet kaptuk a párunktól.

 

Játékra fel, kezdjük el kideríteni, hogy milyen

 

nyelven beszélünk!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dorothysegit.blog.hu/api/trackback/id/tr592987296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása